Secvičná 5. pruského husarského pluku von Ruesch

18.01.2015 21:40

Další ze série soustředění 5. pruského husarského pluku von Ruesch se uskutečnilo o víkendu 16.- 18. 1. 2015 v terezínské jezdecké hale. Pluk se secvičné zúčastnil v plném počtu šesti jezdců.Ačkoliv to koncem roku vypadalo, že je jednotka na pokraji rozpadu, vše se v dobré obrátilo. Koncem roku team opustil Honza Švoma a na jeho místo nastoupila Sabina Rochová.  Šestici doplnil talentovaný Vašek Vrhel. 

Všech šest statečných nastoupilo v pátek večer do haly na první tréninkovou lekci, během níž si zopakovali ježdění v zástupu i koloně ve všech chodech, zároveň obraty, vlnovky, míjení a vyhybání, zkrátka vše co mohou využít v bitevní vřavě.  Jelikož jsme na začátku roku vyhlásili soutěž o nejlepšího kavaleristu, strhl se již v pátek boj o body. Velmi mile překvapila Monika Balcárková, která se svým valachem Lindanem udělala největší pokrok ze všech a svým zkušenějším kolegům šlapala statečně na paty po celou dobu secvičné.

 

Sobotní trénink měl tři části. Tou první byla dopolední lekce, při které si všichni vyzkoušeli práci na kavaletách a nízkých skocích. Potom přišla na řadu práce s vlajkou. Nejprve nácvik tolerance pozemního vlajkonoše, později samotná jízda s vlajkou a překonávání kavalet a skoků, taktéž s vlajkou. 

Odpolední lekce byla náročnější v tom, že jezdcům byly odebrány třmeny. Základní jízdárenské cviky ve všech chodech bez třmenů jsou v jednotce již zažité. Inovací bylo skákání ve dvojici vedle i proti sobě bez třmenů a bez držení, předávání vlajek mezi jednotlivými jezdci a další zpestření výcviku. Některé výzvy si husaři vyhlašovali sami a zaslouženě sbírali body. Pro některé jezdce byl ovšem největší výzvou val, který společně bok po boku překonávali.   

Poslední sobotní lekce byla opět ztížena. Jezdci k výcviku nastoupili bez sedel a absolvovali vše stejně jako při odpolední části. To už se k jednotce připojil Jarda Pelíšek, část večerní lekce odvodil a následně nastínil další směr, kterým by se 5. husarský měl ubírat v tomto roce. Tato debata pokračovala i při večerním posezení v klubu U Pandura, kde jsme tentokrát měli zázemí.

 

Neděle byla ve znamení kombinovaného tréninku spojeného s natáčením záznamu secvičné. Po zahřívacím ježdění za zvuku bubnu přišla na řadu opět práce s prapory, skoky, zopakování čtverylky  a na závěr práce se zbraní, na kterou se všichni těšili celou dobu od založení pluku. Na závěr jsme opět jezdce odveleli na val Kavalíru II. a cvičně jej překonali. Na závěr je nutné jednotku pochválit, protože na sobě zapracovala jak táborská tak terezínská sekce a dohromady fungovali velmi uspořádaně a sehraně. Další pokračování  seriálu secvičných je naplánováno na druhou polovinu února.