Dámský den ve SLatiňanech po páté

11.04.2013 01:30

 

V sobotu 6. dubna 2013 se uskutečnil v hale hřebčína Slatiňany již pátý Dámský den. Tedy den, kdy se na kolbišti i v drezúrním obdélníku závodí pouze v dámských sedlech.

Jelikož byl termín proti loňskému roku posunut dopředu a také kvůli dlouhé zimě jsem se rozhodla letos nezávodit a užít si dámské klání pouze jako divák, případně pomocník ostatním členkám sdružení, které vyjely reprezentovat. Zároveň jsme, s laskavým svolením vedení hřebčína, přivezly do Slatiňan „stánek“ reprezentující nadcházející, již sedmé, MČR jízdy v dámském sedle a sedla z dílny Daniela Ramika.

Soutěží bylo, na základě relativně malého počtu startujících (v parkuru pouze tři!) otevřeno pět. Klasická drezura Z1, jízda zručnosti, parkur do 80 cm, drezura kür st. L a na závěr divácky oblíbená jízda elegance. Do sboru rozhodčích tentokrát zasedli pánové Slavík, Buben a Jílek

DREZURA

Do drezury nastupovalo devět startujících. Vzhledem k nevyhovujícímu terénu na venkovním opracovišti bylo povoleno společné opracování v hale vždy 5 min pro tři startující najednou.  Bohužel jsem opět postrádala jakoukoliv kontrolu equipáže, která by jistě přispěla k tomu, že by některé dámy nevjížděly do obdélníku bez rukavic, či s nohou zapřenou na pevno pod skokovou hlavou sedla.  Ačkoliv je úloha Z1 opravdovým základem, mnoha dámám dělal problém už samotný vjezd k pozdravu. Kličkování na rovné linii bylo vidět u téměř každé druhé a někdy mi připadalo, že písmena jsou pouhým doplňkem ohrádky obdélníku, nikoliv určujícími body k provedení cviku.  Upřímně jsem viděla pouze dvě opravdu pěkně zajeté úlohy a to sice výkony  Pavly Kašparové a  Ivany Novákové.  Proto ani nepřekvapilo konečné pořadí. První místo ukořistila Pavla Kašparová – Favory Roma XXII-27 (NH Kladruby nad Labem), druhá byla Ivana Nováková s ostříleným matadorem Čikem (o.s. Dámy v sedle) a třetí Ing. Kateřina Neumannová se svou novou akvizicí, klisnou Bodetou (TJ Equus Slatiňany).

JÍZDA ZRUČNOSTI

Jízda zručnosti je jakási obdoba westernového trialu. Dámy musí absolvovat trasu, na které jí čeká několik překážek, kterými  jsou kavalety z klusu, slalom, vjezd do uzavřené ohrádky ve které se musí otočit resp. vycouvat, skok o výšce 50 cm, přenesení poháru s vodou z bodu A do bodu B, průjezd úzkým labyrintem. Za chybu na překážce je dvojice penalizována trestnými sekundami, o vítězi rozhoduje čas.  Nutno říci, že jízda zručnosti byla poměrně adrenalinovou záležitostí, neboť Jana Hálová se Solo Matra XVII -32 (NH Kladruby nad Labem)nasadila doslova vražedné tempo a stanovila časovou hranici, kterou se nepodařilo nikomu překonat. Přiblížit se jí podařilo Lucii Krahulcové Hřebejkové s Quidarem, startující tentokrát za ZH Písek s.p. a Pavle Kašparové s Favory Roma XXII-27 (NH Kladruby nad Labem).

PARKUR

Do jediné skokové soutěže se přihlásily pouze tři dvojice a pro vyšší atraktivitu se sbor rozhodčích rozhodl vyhlásit soutěž jako dvoukolovou.  První kolo absolvovala čistě pouze Anna Ježková s Nerem (o. s. karlisto) . Lucie Krahulcova Hřebejková s Quidarem (ZH Písek s. p.) a Michaela Flégrová se Sacramoso Pavia VI - 17 (NH Kladruby nad Labem) inkasovaly po jedné chybě, tedy po čtyřech trestných bodech. Druhé kolo již Lucie Krahulcova Hřebejková absolvovala čistě a v lepším čase. Anna Ježková inkasovala čtyři body za uzavřený kruh na kolbišti. Vše mohla rozhodnout Michaela Flégrová, která sice také inkasovala v prvním kole, ale měla nejrychlejší čas. V případě čistého a rychlého parkuru měla zlato v kapse. Tak se také stalo, když o pouhé dvě desetiny sekundy předjela Lucii Krahulcovou Hřebejkovou, která s Quidarem obsadila druhé místo. Bronzovou příčku obsadila Anna Ježková s Nerem.

KÜR st. L

Do küru se tentokrát přihlásily jen jezdkyně NH Kladruby nad Labem a TJ Equus Slatiňany. Proto se daly očekávat kvalitní výkony ostřílených matadorů Sacramoso Mantova X a Ivy Hejlové, Favory Roma XXII-27 Pavly Kašparové, Danuše Petránkové  na Sacramoso Corinzia XLIII-50  a na klisně Bodetě startující Kateřiny Neumannové, která soutěž zahajovala.  Küry byly, tentokrát sledovány z horní tribuny, relativně vyrovnané. Z řady vystupovala pouze Iva Hejlová s Mantovou. Tato dvojice působí naprosto sehraným dojmem, hřebec je pozorný a člověk má místy pocit že jsou s Ivou jedna duše. Jediné co narušovalo celkový dojem byla hudba resp. střih hudby, která byla patrně stavěna na 20x 60 a proto na 20x 40 nepasovala. Tento problém však měly všechny čtyři jezdkyně.  Dle předpokladu zvítězila Iva Hejlová – Sacramoso Mantova X, druhé místo patřilo Ing. Kateřině Neumannové a Bodetě (TJ Equus Slatiňany) a třetí ukořistila Pavla Kašparová s Favory Roma XXII-27.

JÍZDA ELEGANCE

Jízda elegance je hlavně o kostýmech a souladu dvojice, než o sportovních výkonech. Principem soutěže je společné předvedení skupiny jezdkyň, vždy samostatně v kroku, klusu a nakonec ve cvalu. Vždy se předvádí všechny dámy postupně v každém z chodů. Rozhoduje tu vícečlenná porota, tentokrát šestičlenná, složená jak z laiků, tak z odborníků. Ve Slatiňanech už jsem si pomalu zvykla, že se pravidla jízdy elegance upravují a tak se tentokrát předváděly dámy jedna po druhé ve všech chodech najednou. Tento model předvedení zdá se mi poněkud nešťastný, neboť rozhodčí, zvláště laická část poroty nemá porovnání ve skupině a hodnotí pouze sympatie, případně nadstandardní cviky, nikoliv soulad a eleganci v základních chodech jednotlivých dvojic.  Navíc se ani jedna z dam nepředvedla v kroku, což považuji za velkou chybu.   Výsledky byly relativně těsné a na druhém až třetím místě se muselo rozhodovat o pořadí druhým hodnocením po druhém předvedení.  Zvítězila Ing. Kateřina Neumannová se Solo Siria XXIX (NH Kladruby nad Labem) následována Ivanou Novákovou s Čikem (o.s. Dámy v sedle) a Klárou Ježkovou se Skippi (o.s.  Kallisto)

 

Co říci závěrem? Organizace závodů ve Slatiňanech je standardně na vysoké úrovni. Vše odsýpalo, přestávky byly odpovídající nutným přestavbám kolbiště. Organizátoři umí zajistit pěkné ceny, což je jistě motivující pro startující dámy. Přesto, vzhledem k téměř neměnnému startovnímu poli v dámských soutěžích,  bych odporovací deky pro příště již vyřadila ;-)

Co ovšem závody, resp. organizátory poškozuje, je ignorace základních pravidel dámského jezdeckého sportu. Sbor rozhodčích byl opět ochuzen od rozhodčího kontrolujícího equipáž. Dámská ústroj a výstroj koně pro parkur a drezuru, jakož i správné uložení nohou v rozích (hlavách sedla) má své předpisy, stejně jako v klasických soutěžích. Např. v kürech a kostýmových drezurách není přípustné mít sukni hozenou přes záď koně, rozhodčí by toto měli zohlednit v hodnocení.  Do drezury je povolený pelhem pouze za předpokladu, že jsou připojeny dvoje otěže. Spojka může být použita pouze do skokových soutěží.  To vše má být hodnoceno v samostatném protokolu. Před jízdou elegance evidentně nedošlo k proškolení laické poroty, co má vlastně hodnotit. Jinak by nemohlo dojít k tomu, aby na stupni vítězů stanula slečna startující s rozpuštěnými vlasy a bez pokrývky hlavy.  A milé dámy, zdravíme pravou rukou, přičemž je bičík držen v ruce levé, společně s otěžemi.

 

Karolína Fränkelová

Foto: Ondra Slavík